Pokračuje proces s košickými poslancami v úplatkárskej kauze

16.07.2012 Pezinok

Bratislava/Pezinok 16. júla (TASR) - Čítaním listinných dôkazov a prehrávaním zvukových nahrávok pokračuje dnes pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku hlavné pojednávanie v úplatkárskej kauze košických mestských poslancov.

Proces je vytýčený nadnes a na utorok 17. júla. Kauzou sa ŠTS zaoberá už druhýkrát, pretože vo veci raz už verdikt vyniesol. Najvyšší súd (NS) SR totiž zrušil začiatkom leta 2011 verdikt ŠTS, ktorý o vine alebo nevine obžalovaných musí opätovne rozhodnúť.

"Najvyšší súd SR v predmetnej veci podľa paragrafu 321 odseku 1 Trestného poriadku zrušil rozhodnutie prvostupňového súdu v celom rozsahu a podľa paragrafu 322 odseku 1 vec vrátil Špecializovanému trestnému súdu v Pezinku, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prerokoval a rozhodol," informoval vlani v júni Tlačový a informačný odbor NS SR. "ŠTS rozhodnutie NS v tejto veci berie na vedomie," informovala TASR začiatkom júna 2011 hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

ŠTS v apríli 2010 odsúdil bývalého košického poslanca Františka O. na tri roky väzenia s podmienečným odkladom na tri roky. Podľa obžaloby dostal úplatok vyše 11.000 eur, aby sa mesto zbavilo budovy na Hlavnej 33 v prospech vtedajšieho nájomcu. František O. dostal podľa minuloročného verdiktu aj trojročný zákaz stretávať sa s obžalovanými, päťročný zákaz činnosti v samosprávnych orgánoch a peňažný trest 5000 eur. Zo štyroch obžalovaných uznal súd za vinného aj podnikateľa Jozefa M., ktorý mal predmetnú nehnuteľnosť v prenájme. Súd mu uložil peňažný trest vo výške 7000 eur. Mariánovi M., ktorý mal sprostredkovať úplatok medzi podnikateľom Jozefom M. a poslancom Františkom O., súd uložil peňažný trest 3000 eur.

Ďalšieho košického poslanca Petra C. súd predtým spod obžaloby oslobodil. Podľa súdu nebolo dokázané, že sa stal skutok, pre ktorý bol stíhaný. Predseda senátu ŠTS vtedy skonštatoval, že Peter C. predložil počas konania niekoľko významných dôkazov.

Štvorici obžalovaných sa kládlo za vinu spáchanie trestných činov podplácania, prijímania úplatku, zneužívania právomoci verejného činiteľa. Podľa obžaloby mali za úplatok sprostredkovať predaj nehnuteľnosti na Hlavnej ulici číslo 33 v Košiciach, ktorá patrila do majetku mesta. V tom čase mestský poslanec (Smer-SD) a dekan Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach František O. mal dostať 11.286 eur. Poslanec Peter C. (KDH), ktorý bol zároveň predsedom finančnej komisie, mal vo februári 2008 podľa obžaloby v rozpore s rokovacím poriadkom krátko pred rokovaním zastupiteľstva navrhnúť doplnenie programu o predaj budovy. Budova v hodnote 398.327 eur mala byť nakoniec predaná za 182.567 eur.
 

Vyberte región